Bio

image

 

Geboren en getogen onder de rook van Groningen stad en met een Groninger woordenschat beperkt tot 'moi' wil singer-songwriter Bas Schröder (1983) jarenlang niets weten van het dialect dat in zijn geboortedorp gesproken wordt. Na een aantal studies, baantjes, bandjes en harten versleten te hebben volgen rond 2012 de eerste voorzichtige pogingen iets in het dan nog exotische Gronings te schrijven.

Niet gehinderd door enige kennis van het dialect en zodoende met het Groninger Woordenboek van K. ter Laan op tafel ontstaan onder de naam Swinder ​(Zwerver) de eerste teksten. Over gebroken harten en kapotte klokken, over drank, landbouw en werkloosheid: Skik ​meets Big Star.

De single 'Noar Stad' wordt het meest gedraaide Groningstalige nummer van 2013 en levert de inmiddels vijfkoppige band optredens op in onder meer De Oosterpoort en Vera en op festivals als Eurosonic, Welcome to the Village, Hongerige Wolf, Here Comes The Summer en Noorderzon. Door deze goedgevulde agenda en de nodige positieve persaandacht staat Swinder geprogrammeerd op Noorderslag 2015.

In datzelfde jaar werkt de band samen met Matthijs van Duijvenbode (o.a. Douwe Bob, Tangarine) aan het debuutalbum, dat in Maart 2015 bij Excelsior Recordings wordt uitgebracht. Diverse regionale hits volgen, en Swinder speelt van Delfzijl en Den Horn tot Antwerpen en Hamburg en tourt met de Vlaamse band Fixkes door heel Nederland.

Een vervolg op de debuutplaat laat lang op zich wachten. Het schrijfproces raakt in het slop door het welbekende​ writers block en onderlinge verdeeldheid over de te kiezen muzikale richting. Na het beëindigen van de samenwerking met platenlabel Excelsior lijkt de keuze tussen stoppen of doorgaan onvermijdelijk. Na een korte afkoelperiode wordt de draad toch weer opgepakt, de ambities bijgesteld en mede door de samenwerking met Tim Knol lijkt het vlammetje weer aangewakkerd. Gedeeltelijk in Groningen, gedeeltelijk in Hoorn wordt met Knol achter de knoppen eind 2018 het album afgerond.

Zonder nog langer al te veel te mikken op nationaal succes en ​airplay wordt zowel op muzikaal als op tekstueel vlak de verdieping gezocht. In de beatlesque popsongs, sobere folk en dan weer uitbundig gearrangeerde tekstcollages komen thema’s als eenzaamheid, liefde, vastklampen en loslaten aan bod. Dikwijls tegen de achtergrond van zowel het Groninger platteland uit een jeugd die nu toch echt wel voorbij is, als tegen die van een stad, waar de onvermijdelijke volwassenheid op de loer ligt. Vaker dan eerst wordt de autobiografische authenticiteit nu afgewisseld met een vrijere tekstbenadering, waaraan ook de niet Gronings sprekende luisteraar zijn eigen invulling kan geven. Zoals een Amsterdammer ooit zei: “Ik doe gewoon net alsof het Zweeds is”.

In Mei 2019 wordt het album, getiteld ‘Nosk’ gepresenteerd in Vera te Groningen.

 

De pers over 'Nosk' (2019)

“Het album bestaat uit gloedvolle, goed uitgevoerde popmelodieën die de Groningse poezie effectief dragen. (…) De songteksten bewijzen dat streektaal een bijzonder effectief wapen kan zijn.” - Musicmaker

“Met dan weer een sober, dan weer uitbundig geluid krijgt de band het voor elkaar dat het optreden vanavond bescheiden klinkt, maar tegelijkertijd rockt.” – 3voor12 Groningen

“Nosk is het fraaie en overtuigende bewijs dat men er juist aan heeft gedaan om door te gaan.” – Johnny’s Garden

“Met tien goede nummers kan Swinder trots zijn op dit Groningstalige album.” 9,5 – Timpaan Muziek

“Swinder laat op Nosk horen dat het Groningse dialect ook perfect bij liedjes past. De plaat heeft een mooie sound en de nummers raken de luisteraar stuk voor stuk. Waar de gaswinning als het goed is niet meer voor aardverschuivingen zal zorgen, hebben de Groningers toch nog wel een subtiele beving in petto: Nosk van Swinder.” – White Room Reviews

“Jongens, blijf maar lekker daar in het hoge noorden. Zo komen jullie het best tot jullie recht en kunnen wij in de Randstad heerlijk genieten van jullie fijne plaatjes.” – Tekstenstek

“Sympathiek en charmant.” - AltCountryForum

 

De pers over 'Swinder' (2015)

"Sterk opgebouwde folkrock en gevoelige singer-singwriterliedjes met uiteraard dat 'Grunningse' taaltje maken van dit debuut een pareltje." (MusicMaker)

"Dat Gronings, dat is me toch een prettige zangtaal!" (Oor)

"Charmant Grunnings **** " (De Telegraaf)

"30 Jaar na streektaalgrootheid Ede Staal ligt er een volwassen debuut.**** " (Dagblad van het Noorden)

 “Mijn favoriete Groninger band!” (Bert Hadders - dialecticoon)  

“Het is lang geleden dat muziek in een streektaal de grenzen van zijn regio is overschreden. Eigenlijk is het laatste wat in gedachten springt Skik’s Op Fietse. Maar geen zorgen, Swinder heeft met Noar Stad de Op Fietse voor de nieuwe generatie. Wat wel gezegd moet worden: de band heeft dit hitje niet eens nodig om een indrukwekkende show neer te zetten.” (3voor12)

“Leuk! Erg leuk!! Word ik vrolijk van!!!” (Hans Kazàn)

 

Bas Schröder – zang/gitaar

Gijs van Veldhuizen – gitaar/toetsen/zang

Bastiaan Sligter – basgitaar/zang

Sebastiaan Wiering - toetsen/percussie

Daniël de Jong – drums

www.swinder.nl

info@swinder.nl (mail voor persfoto's / rider)